Кирково - история

  КИРКОВО е сравнително ново селище. До 1955 г. съществуват няколко административни сгради - гранична служба, околийското упрпавление,болница, военното поделение и др. След 1960 г. започва активната миграция на жителите от съседните села, по разпределение в местната гимназия идват учители от вътрешноста на страната и военни в поделението и заставите, които оформят сегашния облик на Кирково.
Община Кирково е създадена на 26.03.1914 г. като селско общинско управление Кирково, Гюмюрджинска околия. След 9.09.1944 г. е преобразувана в Селски общински народен съвет Кирково и тази структура се запазва до 23.03.1979 г. След тази дата съществува като селищна система Кирково. От 1987 г. община Кирково обединява три селищни системи - Кирково, Подкова и Бенковски, а в момента - четири микрорайона - Кирково, Чорбаджийско, Бенковски и Фотиново.

Производство и търговия

КИРКОВО ООД - производство на хидравлични цилиндри за електрокари, мотокари и друга техника основно за експорт.
ДЕКСА ТРЕЙДИНГ ООД - предприятие за изработване на костюми, панталони и друга конфекция за експорт.
ВИКИНГ-Т ООД - водещ производител на работно облекло за експорт и вътрешния пазар.
ДАРИС ООД - основна дейност дърводобив, преработка, дърва за огрев и производство на пелети за огрев.
ВАМ ДООР ООД - производство на мебели и кухни по поръчка, производство, доставка и монтаж на интериорни врати.
ДГС КИРКОВО - Държавно горско стопанство Кирково е сертифицирано горско стопанство с обща площ от 33 554,9 ха.
В дърводобива са заети няколко фирми, които произвеждат пелети, добиват дърва за огрев, за целулоза и производство на дъски и греди за строителството. Няколко фирми произвеждат хляб и закуски. СЕЛСКО СТОПАНСТВО - Основната селскостопанска култура е тютюна, но в последните няколко години се развива алтернативно земеделие а именно отглеждането на пипер и създаването на овощни градини. БАНКИ - В Кирково има клонове и офиси на три банки - ДСК, Общинска Банка и ЦКБ.

Места за отдих

ХОТЕЛ ЕЛИТ - хотела разполага с 24 двойни стаи,всичките са със самостоятелна баня, климатик и кабелна телевизия. Басеин, ресторант, нощен бар...
РОМАНТИКА - ваканционно селище на 3 км северно от Кирково на самия бряг на малък планински язовир.Ресторант, басеин, риболов, барбекю....
ХОТЕЛ ЕНЧЕВИ - се намира в покрайнините на Кирково. Ресторант, басеин, конна езда, офроуд ...
КОМПЛЕКС ЧИНАР - се намира в центъра на Кирково. Стаите имат климатик, интернет. Възможност за барбекю ...
ГЮМЮРДЖИНСКИ СНЕЖНИК- къща за гости в с. Горно Къпиново най-близката точка до връх Вейката.
РАНЧОТО- къщи за гости близо до Кирково. Едно екзотично и спокойно място за отдих с много атракции. Ресторант, рибни и други специалитети...
МАКАЗА - 2001- в ловно рибарско дружество Маказа - 2001 членуват 400 ловци разделени в девет дружинки...
Около Кирково има десетки частни вили с барбекюта и камини и при благосклонното отношение на техните собственици, /което е гарантирано/ можете да прекарате приятно с Вашата компания.
Гостите на Кирково могат да се насладят на екстрите предлагани от местните хотели и къщи или да си направите програма съчетаваща приятната и прохладна нощувка в Кирково с дневни посещения на близките забележителности, да се слеете с духа на древните траки Перперикон, да посетите ареалния комплекс на Златоград, да покорите връх Вейката - най южната точка на България, а на по малко от час можете да направите и тен в някои от гръцките курорти на Бяло море остров Тасос .

Ресторанти, кафета, магазини и услуги

Всички хотели и къщи за гости разполагат със собствени ресторанти. При разходката си в Кирково можете да се ободрите с ароматно кафе в кафе Айсберг - прекрасна панорама и релакс или в кафе Авеню съчетано с билярд и фитнес зала. Няколко обекта предлагат бързо хранене, пресни закуски, скара, готвено, пици - Скара Яско-99, а за любителите на нощния купон работят дискотека Гранд де Лукс, клуб Бакарди и казино Magic City
В Кирково има магазини предлагащи всичко необходимо. Няколко супермаркета, минимаркета, магазини за строителни материали, специализирани магазини за дрехи, обувки, домашни потреби, магазини за селскостопански инвентар и торове, аптеки и агроаптеки, магазини за авточасти. Има три бензиностанции. Пункт на Еврофутбол.
Услугите също са добре развити и разнообразни. Има офиси на Екон и Български пощи. Почити целодневно има автобуси и микробуси от Кирково до Кърджали и обратно а всяка сутрин до София и Варна. Можете да ползвате услугите на няколко от местните таксита. Най близката жп гара е в Подкова на 12 км. от Кирково. Два автосервиза - автосервиз Лина - диагностика, ремонт и технически прегледи и автосервиз Чинар 08 - диагностика и ремонт на автомобили. Няколко пункта предлагат смяна на гуми, масла и почистване. Денонощна пътна помощ на телефон - 0887------. В поликлиниката има лекари и зъболекари за спешна медицинска помощ, и частни кабинети. Кабинет по дентална медицина Д-р Христозов. За добрия външен вид можете да ползвате услугите на няколко фризьорски салона. Има лицензирани строителни фирми, два бетонови възела и офис за строителен надзор. .

Култура, образование и етнография

Всяка година на 26 март - датата на създаването на община Кирково има селищен празник с богата културна, фолклорна, развлекателна и спортна програма. Освен националните празници има още два, които се празнуват традиционно в Кирково - на 6 май - Гергьовден и втората събота на септември, преди началото на учебната година. В Кирково има две училища, гимназия СОУ Отец Паисий с добра учебна и спортна база, зала и покрит басеин. Голяма част от учениците завършили гимназията продължават образованието си във висши учебни заведения и професионална гимназия ПГ Васил Левски обучаваща кадри за машиностроенето и леката промишленост. Към читалище "Никола Вапцаров" има музейна сбирка и много томове литература. В Кирково има състав за народни танци - танцов състав Кирково .


Времето в Кирково